Select Page
Fotografia: Argentona Comunicació

Vam veure una fotografia insòlita. Era la dels regidors del govern municipal d’Argentona votant en solitari l’aprovació provisional del pla d’ordenació urbana. El POUM. Només els acompanyaren el regidor trànsfuga de TotsxArgentona i el regidor del PP. La resta vam abandonar la sala.Vam considerar que la Cup, Erc i IC estaven malbaratant el consens aconseguit després de vuit anys de treball conjunt. Només l’ansietat d’un govern necessitat d’oferir algun “èxit” a la seva migrada acció de govern, explica la seva l’actitud negligent.

Recordem els antecedents. La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona va informar a l’Ajuntament d’Argentona, l’octubre de l’any 2017, a través del seu informe de resposta a l’aprovació inicial del POUM, de certes mancances i correccions que s’havien d’incorporar per poder aprovar-lo provisionalment. 

La sorpresa es va posar de manifest just una setmana abans del ple de 21 de març, convocat per a la seva aprovació. És aleshores quan se’ns presenta a la resta de grups una proposta de POUM on el més destacat va ser la incorporació dels laterals de l’autopista al seu pas per Argentona i Mataró. Es tracta d’uns laterals que, finalment i després d’una important mobilització ciutadana durant l’any 2011, van generar un acord -aparent- que comprometia el Govern de la Generalitat a eliminar-los del controvertit projecte i a establir una alternativa de mobilitat a la comarca. 

Però la realitat no ha estat així. La Generalitat continua mentenint el projecte  de laterals a l’autopista en el Pla Metropolità de Barcelona. Per tant, en ser el pla metropolità de rang superior al POUM, aquest ha d’incorporar tot allò que l’altre contempla.

El problema rau en que el govern d’Argentona, disset mesos després de ser informat de que l’Ajuntament havia de presentar un POUM amb els laterals, no va ser capaç ni de buscar la complicitat de la resta de grups municipals, ni de buscar un acord amb la Generalitat per salvar aquest conflicte.

En altres casos de planejament en els que s’han produït elements de conflicte, s’han buscat acords de solució que han comptat amb el suport del PSC. 

En canvi, en l’aprovació provisional del POUM, el govern es van voler enganyar, adoptant una actitud infantil, consistent a esborrar, d’un dia per l’altre, els laterals de l’autopista dels plànols. Aquesta va ser la gran aportació del govern municipal que comptà amb el regidor tràsfuga de TxA.

D’aquesta manera han convertit en fallida l’aprovació provisional del POUM. L’episodi següent és del tot previsible. La Comissió d’Urbanisme de Barcelona no acceptarà aquest canvi. L’esborrada de les vies dels plànols no servirà de res, llevat de fer-nos quedar malament. Se’ns retornarà el POUM i caldrà repetir la votació de l’aprovació provisional. Això serà ja en el proper mandat. I haurem perdut més de mig any.


En un intent d’evitar aquesta situació, la portaveu del PSC, Susana López, va oferir al govern la possibilitat d’ajornar la votació del ple extraordinari i, mentrestant, acompanyar el govern en la cerca d’una solució satisfactòria i consensuada. Però la negativa va obligar al grup socialista a abandonar la sala en el moment de la votació per tal de no participar d’aquella farsa.

Aleshores es produí la foto insòlita d’un govern aprovant de forma inútil un pla, per aparentar que realitzava alguna obra de govern. La d’un planejament urbanístic que no va ser capaç de fer i consensuar en quatre anys i que ara només aconseguirà que ens sigui retornada per corregir-ne la negligència.

Salvador Casas, regidor del PSC